I dag er det den 19. December, og det er blevet weekend. Jeg hhar stadig tre arbejdsdage tilbage inden juleferien, så i denne weekend skal jeg have bagt sidste portion vanillekranse og lavet konfekt.

I juniors børnehave hænger der en seddel, en seddel om tøffetid. Tøffetid er den der tid hvor vi ikke lige laver så meget. Tøffer lidt rundt sammen, ser lidt tv, snakker sammen eller keder os lidt. Det er det modsatte af besøg hos familie, ture i forlystelser eller andet. Og det er ikke spild af tid, som nogen måske føler. Det er tid til nærvær. Der vi får talt sammen, følt sammen og mærket tilstanden i vores familie og i vores børn. Det er der hvor vi får lov at være kreative og udvikle os. Fordi der simpelthen ikke er tusinde andre indtryk og oplevelser der fylder.

imageJunior og jeg er rigtig gode til tøffetid, vi elsker at tøffe rundt i weekenden uden planer, og bare være sammen. Vi elsker de dage, hvor der efter arbejde er tid til tøffetid, inden der skal laves mad, smøres madpakker, klares bad og putning. Men i et samfund, hvor vi gerne altid må have lidt travlt, hvor det anses for succesfyldt og som et godt liv, hvis du altid underholder med nye fantastiske oplevelser på arbejde, så kan det altså være meget svært at skabe plads til tøffetid. Måske fordi det af andre forældre ofte anses som om du har begrænsede økonomiske midler, hvis børnene ikke har været på alverdens ferier og oplevelser når de kommer tilbage fra ferien. Måske fordi man anses for doven og kedelig, hvis man bare sidder hjemme på rumpetten hele weekenden. Men hvordan skal vi nogensinde komme i kontakt med vores familie, vores børn og det sammenhold der styrker familien, hvis det altid er afhængig af dit og dat. Aktiviteter og nye oplevelser. For Gud hvor er det skønt med en tur hvor vi kan begejstres over nye oplevelser. Men hvis vi ikke kan være sammen uden der altid skal foregå noget andet samtidig. Så bliver det altså ikke nærværet, kommunikationen og vores lille familie der kommer i fokus. Godt nok er vi sammen om en god oplevelse, men med fokus på andre aktiviteter og oplevelser, hvor vi måske ikke lige får skabt den der nærvær som er så vigtig, både i forhold til vores partner, men også til vores børn, og hele den samlede familie.

Hvordan skulle din tøffetid se ud, hvad ville du ønske der var mere plads til i jeres hverdag, i jeres familieliv ? For at skabe mere nærvær og samvær i familien. Nogle tror, at børn har bedst af at være aktiveret konstant, have nye oplevelser og konstant på farten, men det er ikke korrekt. Sidder dine børn konstant og beklager sig over at de keder sig, så lad dem kede sig. Vær der for dem, så de oplever dit nærvær, men lad dem udvikle evnen til at tænke selv, skabe nye muligheder i deres liv og lære at være mere kreative. For det der med at kede sig, hvis de skal lære at tænke selv og finde på, uden du serverer alle løsninger for dem, det kræver, at de får lov at kede sig. Tro mig, ellers holder den evige plagen om hvad de skal lave aldrig op. Hvis du stadig ikke selv har lært det, det der med at kede sig, at se fornøjelsen i at lave ingenting. Så lav ingenting med dine børn. Sig til dig selv, at det er ok. De fleste af os arbejder måske 8 timer om dagen, så sover vi op til omkring de 8 timer også. Men resten af din tid, hvordan ser den ud. Er der balance mellem hvile og aktivitet ? Hvis du som mange sikkert er, er mere eller mindre konstant i aktivitet i de sidste 8 timer, så giver det overhovedet ikke balance i regnestykket. Der er ingen der siger, at du skal arbejde dobbelt så meget som du får hvilet. Ikke hvis du ikke på et tidspunkt skal ende med at blive meget træt, med alt det underskud der er kommet på bundlinien.

Så vi skal hygge os denne weekend, med masser af tøffetid. Jeg garanterer, at min søn, han nyder det lige så meget som mig. Jeg kan sagtens få ordnet vasketøj, gjort lidt rent eller andre ting der måske er havnet på to doo listen ind imellem. Mens junior sidder med næsen begravet i en skøn og kreativ leg med sit LEGO. Det er nemlig det der sker når kreativiteten får lov til at blomstre og udvikle sig. Børn der selv tager initiativ til en fantasifuld leg, som vi voksne alt for ofte har glemt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *