I dag er det den 17. December, og julen handler jo i meget stor grad om traditioner. Traditioner vi alle har med os, i vores egen lille rygsæk. Men med dine, mine og vores traditioner, så kan det måske være lidt af et pudslespil at få til at gå op, specielt hvis der er alt for mange traditioner man hver især ser som absolut nødvendige.

imageVi har fx altid hjulpet med at pynte juletræ, mig og mine to brødre. Fra da vi var helt små, og holdt skiftevis jul hos vores bedsteforældre, pyntede vi træet hos dem. Det betød også, at selv om vi skulle fejre jul hos det ene par, så havde vi også rigtig hyggeligt julesamvær hos det andet par. Når vi kom, stod alt det farvestrålende julepynt klar, med skønne gamle glaskugler, flettede hjerter og kræmmerhuse, musetrapper, Dannebrog og lametta. Hvert sted med sine egne helt unikke ting. Det ene sted var det en stor nisse der altid skulle sidde på stammen på vej mod stjernen, det andet, smukke glasfugle med klemmer, disse har min mor for øvrigt stadig liggende i hendes kasse med julepynt. Da vi som større begyndte at fejre julen i vores barndomshjem, fortsatte vi med at pynte træet, og vi gør det stadig. Kommer hjem den 23 og pynter juletræet. I år skal vi holde jul her hjemme hos os, med vores sammenbragte børn, junior og begge hold bedsteforældre. Derfor er det skønt at komme hjem og mødes hos mine forældre, med mine brødre, svigerinder og deres børn. Også selv om vi altid mødes igen en af juledagene, skiftevis hos mors søskende.

Da vi begyndte at holde jul selv, skulle vi fx tage stilling til om vi skulle spise and, som manden helst ville have, eller kalkun, som jeg helst ville have. Det endte faktisk med begge dele. Det var nemlig muligt i vores skønne 90 cm brede ovn og et par stegeposer, at have begge dele. Og med kalkunen har vi masser af kød til vores gæster og med anden får vi bare den bedste sovs til juleaften, og vigtigst af alt, alle er glade.

Uanset hvilke overvejelser du står med, hvilke traditioner du ønsker at have med til denne skønne dag, så mener jeg det vigtigste er, at det giver mening. At det giver den hygge og gode stemning du ønsker på dagen. Det er ikke kun hjerternes fest, men også børnenes, og for mig er det altså skønt at kunne give noget videre til næste generation. At kunne vise dem, at det er muligt at skabe en dejlig dag med skønne traditioner.

Som barn skulle jeg altid sidde og spise hos bedstefar, hvis jeg var heldig kom mandlen nemlig altid dumpende, ned på min tallerken. Vi fik nisseøl til maden, og der var absolut ingen sure miner sådan en aften. Der var masser af kærlighed, omsorg og nærvær, så meget at det kunne mærkes i hele rummet. Jeg er ret overbevist om, at det var lige præcis derfor julen altid føltes som noget helt særligt. Selvfølgelig var det fedt at få gaver, men forventningens glæde, om denne skønne aften, med de samme skønne traditioner, fyldt med denne nærmest magisk, fortryllende stemning, er det ikke det julen handler om ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *