I går aftes deltog jeg i et foredrag om børn. Det handlede om hvad man kunne gøre, i stedet for at skælde sine små børn ud. Om hvad man ud fra hjernens funktion kunne forvente af sine små børn, og hvordan man kunne arbejde mere med dem, i forhold til deres verden med fantasi og eventyr. Egentlig deltog jeg i et lignende foredrag, med samme foredragsholder for omkring tre år siden. Men det var ganske rart lige at få det genopfrisket. Vi har nemlig let en tendens til at falde lidt tilbage i samme gamle rille igen. Ikke fordi vi ikke gør vores bedste, og handler ud fra et ønske om at være de bedste forældre for vores børn. Men vi kan godt have en tendens til at gentage historien, fra vores egen barndom. Ikke fordi vores forældre ikke har ønsket det bedste for os. Men i de tilfælde hvor man før anså børn som uopdragne, og opdrog dem ved at skælde ud, ved man nu, at små børn ikke kan gøre for det. Deres hjerne er simpelthen ikke modnet endnu.
imageEn ting er at bryde gamle vaner. Når det fx har vist sig, at børn i værste tilfælde kan få det svært af for meget skæld ud, fordi deres selvbillede identificerer sig med de ord vi siger til dem. Så er der alt mulig grund til at komme i gang. Skæld ud skaber bare endnu mere negativ stemning, og med garanti, hører barnet ikke mere efter, bare fordi man begynder at råbe. Du står kun tilbage med dårlig samvittighed og er endnu længere væk fra det ønskede resultat.

I sidste ende handler det udelukkende om dig. For jeg er ret sikker på, at det tidspunkt du føler dig mest fristet til at skælde ud på, det er når du er i underskud, mangler energi eller er tidsmæssigt presset. Så sørg for at passe på dig selv. Du har brug for masser af søvn og hvile for at have overskud. Jeg garanterer, at dine børn vil elske friske og veludhvilede forældre, med masser af overskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *