De fem elementer kan med fordel anvendes til at skabe balance, harmoni og energi i ethvert rum i dit hjem. De gamle kinesere observerede nemlig også, at alt i naturen kunne opdeles i de fem elementer: jord, vand, ild, metal og træ. Fjernede man et af elementerne, var der ikke længere balance. Tænk bare på de frygtelige tilstande i områder med længerevarende tørke, hvor der pludselig ikke kan skaffes føde nok og alt beplantning forsvinder, hvorefter den manglende luftfugtighed gør varmen ulidelig. Efter at vores livsstil er blevet mere og mere moderniseret, og vi ikke længere lever frit i naturen, men i vores  moderne huse, er vi også kommet længere væk fra den harmoni der naturligt var omkring os. Dengang var vi nødt til at leve i harmoni med naturen, tage hensyn til døgnets rytme, årstidernes skift og skabe trygge hjem beskytted mod naturens farer for at overleve, da vi ikke havde nutidens teknologi. Det elektriske lys når det blev mørkt, kunstig varme når vejret blev koldt og beskyttelse af hjemmets fire vægge mod naturens kræfter og rovdyr. Men hele vores arvemateriale ligger stadig som en vigtig grundsubstans i vores gener, og derfor kan man også opleve større harmoni i sit liv ved at implementere naturens balance mere i vores hjem. Et hjem uden træ, grønne planter og blomster giver tør luft og dårligt indeklima, stærkt og for meget kunstig belysning giver hovedpine og dræner os for energi, bare for at nævne et par af de mest velkendte problemer. Når alle fem elementer er til stede, vil vi føle os naturligt godt tilpas i ethvert rum.

  • Træelementet: findes bla. i alt træ, farven grøn, levende planter og blomster, textiler, tapet, papir samt kunst med motiver af træer, blomster og landskaber. Det skaber vækst og glæde, men for meget af træelementet skaber for meget aktivitet og stress, mens for lidt kan gøre at du ikke kommer ud med det du gerne vil.
  • Ildelementet: findes bla. i alt lys også fra solen, røde og lilla farver, ord og tekster, alt fra dyr ( skind, pels, fjer, dyreprint), dyr og mennesker i hjemmet, samt kunst der illustrerer mennesker og dyr. Skaber aktivitet, og får tingene til at ske, men for meget af ildelementet skaber larm og tendens til at blive ufokuseret, mens for lidt kan gøre at du bliver kold, sky og mangler entusiasme.
  • Jordelement: findes bla. i alt jord samt ting lavet af jord( mursten, keramik, fliser), farven brun samt gul og orange. Det skaber ro og stabilitet, men med for meget af jordelementet bliver det tungt og konservativt, mens det med for lidt bliver ustabilt med rod og kaos.
  • Metalelement: findes bla. i alt stål, metaller, messing, jern, guld og sølv, farven hvid og pasteller, ædelstene og krystaller samt sten og granit. Det skaber klarhed og overblik, men for meget metalelement skaber stædighed, kølighed og mangel på samarbejde mens for lidt skaber ubeslutsomhed og forvirring.
  • Vandelenent: findes bla. i alt vand, spejle, glas og krystalglas/prismer, reflektive overflader, samt alle sorte og meget mørke farver.  Det styrker kommunikationen, men for meget skaber passivitet, ensomhed og manglende selvværd mens for lidt skaber kort lunte, skænderier og svært ved at være alene.

For at finde de forskellige elementer i et rum, skal du starte med de største flader, gulvet, vægge og loft. Derefter dine store møbler, og andre ting der fylder meget og til sidst småting. Enkelte ting kan godt rumme flere elementer, som fx hvis du har rød/brune lerklinker på gulvet. De vil primært rumme jordelementet pga materialet i fliserne, men også en smule ildelement pga den røde farve.

Det vigtigste er dog at finde ud af, om der er et eller flere elementer der mangler, eller der er meget lidt af. Er det oven i købet det element der støtter det baguaområde der falder i rummet, er der risiko for at du føler du ikke helt kan få indretningen eller rummets funktion til at fungere helt optimalt. Start med at undersøge, om der eventuelt er noget du kan fjerne først, for at opnå bedre balance mellem de fem elementer. Det er altid nemmere, end at begynde at proppe flere ting ind i et rum. Ofte er det altså bare et par småjusteringer der er behov for. De fleste danske hjem er udstyret med hvide vægge og trægulv, så det er sjældent metalelement eller træelementet der mangler. Har du oven i købet flere store sorte møbler, som efterhånden også har fået et større indtog i de danske hjem, så er vandelementet også repræsenteret. Så er det altså bare jordelementet og ildelementet du behøver skrue op for. Afhængig af rummets funktion bør du altid have i tankerne, hvad du ønsker dig af rummet. Jordelementet er et passivt element der giver os følelsen af ro og stabilitet, mens ildelementet er et meget aktivt element, og giver os lyst til at være aktive og handle. Alle elementer skal være repræsenterede i rummet, men er rummet et aktivt rum kan du med fordel have en lille overvægt af ildelementet, da det så vil støtte dig i aktiviteterne. Tænk bare på hvordan du i dit køkken gerne vil inspireres til at lave noget lækkert mad, der kan du altså bruge kvaliteterne fra ildelementet til at støtte dig så du kommer i gang.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *