Find dine farver, og brug dem mere bevidst i din indretning.

Et NCS farvekort indeholder næsten 2000 farver, alligevel vælger størstedelen af os primært at indrette os med meget neutrale farver som hvid, sort og beige.

Men er det fordi vi er bange for farver, eller har vi måske bare for travlt til at finde de helt rette farver for os. Det er nemmere at vælge de neutrale farver. Men er farver ikke bare farver, og gør det overhovedet nogen forskel hvilke farver vi omgiver os med. De fleste af os er udmærket klar over hvilke farver vi ikke kan lide.

Smuk rose i skøn farve.
Smuk rose i skøn farve.
Smuk valmue i skøn farve.
Smuk valmue i skøn farve.

Jeg er feks ikke særlig glad for rød. Postkasserød, som store havevalmuer. Men jeg har mørkerøde/violette valmuer og roser i min have, og den farve elsker jeg. Blandet med en helt sart støvet rosa farve, bliver farven bare endnu skønnere. Jeg ville nok aldrig male hele stuen i den farve, men som små farveklatter sammen med den støvede rosa og en neutral koksgrå giver den dynamik og en smuk kontrast. Satte jeg den bare sammen med hvid, ville den måske virke lidt for voldsom eller direkte kedelig.

Samtidig er de fleste efterhånden bekendte med, at de forskellige farver påvirker os forskelligt. Den røde farve har længe været kendt for at øge vores blodtryk. Så måske ikke den bedste farve, hvis vi ønsker at slappe af i sofaen efter en lang arbejdsdag. Med mindre rødt i farven, tonet med andre, får du en mere rosa farve. Den rosa farve forbindes med den moderlig kærlighed. Tænk bare på en kat med sine nyfødte rosa farvede killinger, og denne beskyttende favn med det rosa farvede bryst, fyldt  af tryghed og ro.

Tænk endelig gerne i flere farver. Det giver en sindssyg flot effekt at anvende flere toner af den samme farver, eller kontrastfarver, gerne med en lidt mere raffineret toning end signalfarver som kobolt og gul eller limegrøn og orange. Prøv dig endelig frem. Du behøver ikke male hele væggen som det første. Start med en blomst, lys, servietter eller en enkelt pude.

Smuk Oxalis
Smuk Oxalis
Rosa og blomme farve i smuk kombination med den mørke hylde.
Rosa og blomme farve i smuk kombination med den mørke hylde.

Min blommefarvede væg, som jeg i øvrigt malede på et mindre badeværelse, fik jeg inspiration til fra en meget smuk plante,Oxalis. Hvis blade ligner små kunstværker, og samtidig ufattelig enkle.

Så kast dig endelig ud i at finde dine farver, og forbered dig på at overraske dig selv. For bare to år siden havde jeg aldrig drømt om, at jeg skulle have rosa farvet håndcreme stående på badeværelset. Men da den blomme farvede kom ind i mit liv, åbnede det samtidig op for den rosa farvede. Som kontrast, og i begrænsede mængder.

Smuk orange rose.
Smuk orange rose.

I morges, efter rundtur i haven dukkede en orange rose, netop udsprunget, op i mit synsfelt. Rosen er bestemt ikke købt beset i denne farve, men i det tidlige forår, uden andet end nogle bare pinde. At jeg har købt den i troen om en smuk rosa farvet blomst er jeg overhovedet ikke i tvivl om. Jeg ejer stort set intet i denne farve, heller ikke i haven. Men nogen gange udfordres vi på vores lidt for fastgroede overbevisninger. For hvor er det en smuk rose. For orange kan tones i det uendelige, og netop denne orange var smuk for mig. Og lidt diskret blandet sammen med violette salvie, får den lov til at blive.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *