I dag er det den 14. December, og i dag skal det handle om mad. Jeg lyttede til et indslag i radioen på vej hjem fra arbejde forleden dag. Det handlede om en forespørgsel om, hvad der betød mest for folk juleaften, og svaret var maden. En madskribent der deltog i udsendelsen mente i øvrigt, at grunden dertil skyldtes, at vi til dagligt har så stort et behov for at afprøve nye retter, eksperimentere og udfordre os selv med nye tiltag indenfor mad. At der i maden juleaften, som det traditionelle, vores traditioner og det vi plejer at få, ligger en enorm stor tryghed og glæde, og det var altså derfor at maden var det vigtigste på denne dag.

imageDet er altså ikke nok at spise lækker mad denne dag, det er også absolut nødvendigt, at det er det samme som vi altid har fået. Måske også derfor det kan være lidt af et puslespil at få til at gå op, når man fletter nye familier sammen, for det er jo ikke altid man plejer at spise det samme. Men der er bestemt også noget vidunderlig skønt ved det genkendelige, det der er velkendt og godt. Det giver en stor portion tryghed at vide, at det hele er som det plejer. Specielt i en verden, og i livet, der hele tiden forandrer sig. Årstiderne skifter, vi bliver ældre, vores børn bliver større, vi møder konstant nye udfordringer, og livet, det går sin naturlige gang, uden at vi ved noget som helst om hvad der sker i morgen.

Men ud over det der med maden juleaften, hvordan kan vi så lige håndtere det der med forandringer. Mange af os elsker jo forandringer, at vi har mulighed for at møde nye udfordringer i livet. Mulighed for at udvikle os, skabe nye kompetencer, tilegne os ny viden. Vi kan blive stærkere, klogere, lære os selv og andre bedre at kende, og udvikle os som mennesker. Alt hvad vi er i stand til at skabe, ændre og forbedre ved vores eget liv. Alt det vi er ansvarlige for i vores eget liv, vores måde at leve vores liv på, de valg vi tager hver eneste dag og den måde vi omgås andre mennesker på, det valg har vi, og det er vi i stand til at ændre. Det kræver bare, at vi tager et valg i overensstemmelse med det vi går og ønsker os. Du kan sikkert sagtens leve et helt liv uden at behøve at tænke nærmere over det en eneste gang. Bare flyde med strømmen, og lade livet gå sin gang uden du behøver tænke over dit liv en eneste gang. Du kan forsøge at tvinge andre til at tilpasse sig dine ønsker og drømme, men de støste og mest givende forandringer, til et liv med alt det du gerne vil. Det kommer du længst med at forme, og skabe selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *