Har lige haft besøg af elektrikeren, igen. Jeg har vist lidt af en svaghed for lamper. Jeg har i hvert fald rigtig svært ved at leve i et hjem hvor der ikke er lys nok, og jeg forstår simpelthen ikke konceptet med bare et enkelt loftudtag i hvert rum. Men det er åbenbart meget normalt.

imageI min verden er lys det der vækker os til live. Som solens energigivende stråler der giver næring og energi til vores krop, som når de aller første forårsstråler rammer vores blege hud. Som det klare lys der vækker os hver morgen, og gør os friske til at klare en ny dag. Men også det der gør, at vi er i stand til at se tingene klart, ikke at skulle stå at arbejde, læse eller lave andre skønne projekter, hvor man ikke tydeligt kan se hvad man har i hænderne.

Samtidig er det også det, der kan få mig til at slappe af og falde til ro. Lidt som når solens stråler aftager, og erstattes af mørket. Når lyset dæmpes eller det stærke arbejdslyst skiftes ud med en mere dæmpet belysning. Når lamper med skønne former, farver eller mønstre sender et nærmest magisk skær ud i mørket. Der er intet som lys, der på et øjeblik kan skifte stemning fra aktivitet og produktivitet til afslapning og ro. Det kan fremhæve alle dine skønne skatte, og alt afhængig af form, farve, stil og størrelse, kan du skabe de skønneste forandringer i dit hjem.

Da vi for knap to år siden fik lavet en større renovering af vores køkken/alrum fik jeg også tilføjet ikke mindre end tre ekstra stikkontakter, et ekstra loftudtag, el-søjle i køkkenøen og 5 ekstra halogenspots under overskab og hylde. Men jeg nyder det godt nok også hver eneste dag. Når jeg skal bage, lave mad og smøre madpakke. Oplade mobiler, iPad og pc. Og jeg står aldrig i dårligt arbejdslys med ryggen til, og skygger over min arbejdsplads. Til gengæld, så kan jeg slukke alt lys i køkkenet og over spisebordet når vi har ryddet op efter aftensmaden, og tænde pendler og bordlamperne i alrum og stuen, hvorefter stemningen er total forandret.

imageJeg syntes faktisk godt lamper på larme lidt. Som at placere en kæmpe stor pendel over dit spisebord istedet for 2-3 små. Eller hænge flere lamper sammen i dine lidt kedelige, døde hjørner/områder. Lamper behøver ikke nødvendigvis koste en formue. Jeg har fx for flere år tilbage købt nogle billige saml selv plastiklamper, men i stedet for at vælge de traditionelle hvide har jeg købt dem i sort og med guldfarvede bagside, og i to forskellige størrelser. De giver det mest fantastiske lys om aftenen.

Husk kontraster skaber dynamik og det der vidunderlige overraskelsesmoment i din bolig, som gør at det aldrig bliver kedeligt. Så hvis dit hjem fx er meget stilrent, så skulle du måske prøve at kigge efter 8 armede lysekroner eller bordlamper med velourskærme. Nogle gange kan vi godt have indrettet vores hjem meget tro mod en bestemt stilart eller et bestemt look. Men det betyder altså ikke, at selv om dit hjem er total minimalistisk sort/hvidt, så kan du ikke få den antikke lysekrone du i virkeligheden går og drømmer om. Dit hjem skal afspejle dig, og den du er, og det er sjældent, at du fx bare er til sort/hvid. Det ville være lidt ligesom at skulle spise suppe hver eneste dag, bare fordi du har investeret i en ny suppegryde. Ret surt, hvis du i virkeligheden er næsten lige så vild med risengrød, for gryden ville sikkert nemt kunne bruges til at lave det også.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *