Idag kommer det til at handle lidt mere om soveværelset. For hvordan får vi skabt det der skønne soveværelse, hvor vi bare kan overgive os til søvnen, uden bekymringer, spekulationer og uro. Hvor skal man starte og hvor meget, eller måske rettere hvor lidt skal der egentlig til.

Som minimum skal du starte med at fjerne alt overflødig rod. Ting der ikke har noget at gøre i soveværelset, og som du ikke har brug for, når du skal sove. Du må gerne have en blød og behagelig lænestol hvor du kan sidde med en bog. Men alle aktive funktioner som motionsredskaber og hjemmekontor bør ikke være i soveværelset. De lægger op til aktivitet, og vil bare have den modsatte effekt, end den rolige atmosfære og stemning du har brug for i soveværelset. Rod og for mange ting har også en tendens til at skabe et mere indelukket og ildelugtende miljø. Den luft du indånder når du sover bør være let og frisk, ikke tung og klæbrig. Støvet vil klæbe sig og samle sig om alle de ting du opbevarer i dit soveværelse. Jo færre ting, jo mindre støv. Hold det rent, og luft ud så luften er frisk. Det kan næsten føles lige så tungt og indelukket i dit hoved, som den tunge og indelukkede energi der er i rummet, efter en nat i sådan et rum.

imageSom det lille foster der ligger trygt, komfortabelt og næret i livmoderen, sådan må det også gerne føles i dit soveværelse. Selv om du er voksen, har du stadig i aller højeste grad brug for tryghed, komfort og næring til din sjæl. Kroppen glemmer ikke bare denne følelse. Tænk bare på, hvordan specielle gode minder og oplevelser fra din barndom stadig kan vække dybe følelser i din sjæl. Kroppen og alle dine celler husker alt, og derfor kan du også skabe virkelig markante forandringer i dit soveværelse ved at tilføre lignende kvaliteter, såkaldte livmoderkvaliteter. Masser af bløde tekstiler, der giver dig en følelse af tryghed.

Soveværelset er det rum vi oftest befinder os afklædte i. Både når vi er sammen med vores partner, klæder os af og på, og nogle også når de sover. Derfor bør rummet også give dig en følelse af tryghed. Hvem kender ikke til den lidt ubehagelige fornemmelse, når man står i svømmehallens omklædningsrum, fuldstændig afklædt, uden nogen som helst form for beskyttelse, bare de kolde, nøgne hvide fliser over alt. Der er ikke meget der, til at “pakke dig ind”, og rummet føles så uendelig koldt, at du næsten ikke kan komme hurtigt nok under den varme bruser eller få dit tøj på igen.

imageDer er selvfølgelig mange andre faktorer der påvirker vores søvn ud over vores soveværelse. Har vi haft en stresset dag, for meget lys fra tv, pc mm lige inden sovetid, opkvikkende fødevarer og drikke eller bare det, at vi ikke kommer i seng til rette tid og bliver overtrætte. Men faktisk kan et soveværelse i den rette stemning være med til at hjælpe dig hurtigere ind i  den afslappede tilstand der er nødvendig for at kunne sove. I Feng Shui handler det altid om balance, og specielt balancen mellem det feminine og det maskuline, om yin og yang, modsætningernes princip, er særdeles vigtige i soveværelset. Soveværelset må nemlig meget gerne have en overvægt af de feminine kvaliteter. De feminine kvaliteter er den stille og intime kvalitet, det mørke, dæmpede, og bløde, det kaldes også det modtagende princip. Alle har brug for disse kvaliteter for at hengive sig til søvnen, og specielt for folk med en meget stresset hverdag, kan det være en stor fordel at skrue lidt mere op for det feminine. Det betyder overhovedet ikke, at soveværelset skal være et småblomstret helvede som hos Fru Hyacint fra serien “Fint skal det være”. Men hvis soveværelset som hos mange, er udelukkende hvidt med lyse, glatte overflader, så vil det bidrage med en meget maskulin kvalitet. Der signalerer mere handlekraft, aktivitet, kreativitet og en mere skabende og aktiv stemning, og vil bestemt ikke være med til at støtte dig til en bedre nattesøvn.

Det måske aller vigtigste, når du skal skabe et godt soveværelse, det er placeringen af din seng. Betragt rummet, og se på alle døre og vinduer som åbninger hvor der konstant strømmer energi. Vi og andre kommer ind og ud gennem døren, og der strømmer konstant lys ind af vinduet. Placer sengen op af en fast væg, så du ikke pludselig overraskes af noget kommende bagfra, når du skal ligge trygt og godt i din seng. Længst mulig væk fra alle døre og vinduer, og med frit udsyn til enhver der kunne træde ind igennem døren fra din seng. Vi er instinktiv udstyret med et alarmsystem der reagerer på alle bagfrakommende lyde, så det vil ubevidst være på vagt, hvis du ikke ligger beskyttet i din seng.

Ofte kan det være nok, at rydde lidt op, investere i noget lækkert blødt sengetøj, et par store bløde puder på sengen og et par lange gardiner eller et blødt tæppe. Jo flere bløde textiler, jo bedre, det må gerne være sådan, at du kan vælte dig rundt nøgen i dit soveværelse uden at komme til skade. Det giver den der skønne følelse af tryghed. Gerne et sengegærde, der giver dig en solid støtte, når du ligger i din seng, eller i hvert fald som minimum, at du placerer sengen det bedste sted i rummet. Der har gemmen de sidste år været en tendens til både grønne og blå farver på væggen, også i soveværelset, og begge farver har da også flere egenskaber der kan give den rette stemning. Men det lys der dannes i rummet ved nogle af disse farver, vil også være det skær der rammer din krop. Derfor vil jeg personligt anbefale dig, at du vælger farver i dit soveværelse, der ikke frembringer dette unaturlige skær op mod din krop. De fleste rødlige og brunlige toner giver dette naturlige skær. Jeg har selv en meget mørk antracitgrå farve på væggen bag min seng. Det giver den helt rigtige mørke stemning i rummet som jeg elsker, men uden et unaturligt og forstyrrende farveskær, der i værste fald får os til at se helt syge ud.  Vælg de farver der støtter dig bedst, elsker du at blive vækket af solens lysende stråler, skal du måske holde soveværelset lyst, elsker du hulestemning og har brug for absolut mørke for at falde i søvn, så vælg mørkere farver.

Forvent at det kan tage tid for kroppen at vænne sig til de forandringer du foretager. Det kan tage op til tre dage, før du begynder at mærke en reaktion på de forandringer du har skabt. Er der derimod intet sket efter tre uger, har du måske ikke været præcis nok. Korriger lidt, og vent så igen og se hvad der sker. Ofte kan vi i starten godt have en tendens til at være lidt forsigtige, specielt hvis vi har været meget i de maskuline kvaliteter. Det kan føles ekstremt grænseoverskridende at skulle male farver på væggen eller tilføre bløde textiler, hvis alt omkring dig har været hvidt og glat. Det er efterhånden over to år siden jeg malede den mørke væg i vores soveværelse. Dengang var alle mine andre rum også hvide. Men jeg blev så glad for den stemning det gav i rummet. Kort efter fik jeg sat et mørkt storblomstret tapet op i vores forgang, ifm en større renovering af vores køkken og en dør vi fik flyttet. I dag har jeg efterhånden malet en anden farve i alle vores rum, og skulle jeg på et tidspunkt male om i soveværelset igen, kunne jeg nok godt finde på at male alle tre vægge mørke, og bare lade skabsvæggen forblive hvid. Vi behøver, at tage det første grænseoverskridende skridt ud i det ukendte først. Til gengæld, så vil alle de førnævnte ting med de feminine kvaliteter støtte dig, specielt hvis du som kvinde lever i et hjem med overvægt af maskuline kvaliteter. De helt unikke kvaliteter vi som kvinde er født med, de vil støtte dig i at være mere dig, elske dig selv og finde mere glæde og ro i hverdagen. Selv om vi som kvinde skal være effektive på job og i hjemmet, kunne præstere og følge med, egentlig egenskaber der hører mere til de maskuline kvaliteter, så kan den meget fortravlede hverdag ligge uendelig langt væk fra det at være en kærlig, omsorgsfuld og givende mor, en modtagende partner og en livsglad dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *