Hvis vi skal skabe balance i vores hjem ved hjælp af yin og yang, modsætningernes princip, så handler det om at skabe balance mellem det feminine og det maskuline. Det feminine eller maskuline vil aldrig kunne skabe balance ved at stå alene. Som det sort/hvide yin/yang symbol der viser en lille hvid prik i det sorte og en lille sort prik i det hvide.

Som de naturlige modsætninger overalt omkring os i naturen. Som nat og dag, varme og kulde, sommer og vinter eller regn og tørke. Men også som de naturlige modsætninger i vores liv. Glæde og sorg eller hvile og aktivitet. Vi kunne ikke leve i en verden hvor der ikke var de naturlige modsætninger i naturen, ligesom vi heller ikke kan fungere optimal hvis der i en længere periode ikke var balance mellem glæde og sorg i vores liv, eller hvile og aktivitet.

imageHvis vi skal overføre dette til vores hjem, så vil der også der være modsætninger. Tænk bare på hjem fyldt til bristepunktet med møbler, ting og sager kontra et minimalistisk hjem uden andet end det aller mest nødvendige. Hvor du selv befinder dig i ovenstående, hvad der for dig er det rigtige, og hvor der er harmoni og balance i tingene, det er udelukkende det der føles rigtigt for dig. Selv om du trives i et hjem hvor der enten er mange eller få ting, er der ikke noget der er mere rigtigt eller forkert end andet. Det er bare vigtigt, at der stadig er en form for balance. Selv om du elsker et minimalistisk hjem uden rod, der vil have en overvægt af de maskuline kvaliteter, vil du stadig have brug for noget der kan støtte dig i de feminine kvaliteter. Ingen kan i længden holde til at rende omkring med 180 km/t uden at holde nogen pauser, uden på et tidspunkt at falde omkuld fuldstændig udmattet. Og samtidig kan ingen leve et liv i total kaos og rod, uden nogensinde at handle på noget som helst, konstant passive, uden at risikere, at livet pludselig har passeret og man ikke nåede alt det man gik og drømte om.

Jeg tror også det er derfor vi ofte, lettere forvirrede render omkring og indretter vores hjem efter alle kunstens regler som naboen, som billeder i de lækre magasiner eller det der lige er in for tiden, og bagefter ikke kan forstå at det ikke føles rart. Du er som minimum nødt til at finde ud af hvad der passer til dig, dine drømme og det liv du lever, for at du kan skabe det du har brug for i dit hjem. Det kan være uendelig svært at begynde at indrette med sjælen, når vi hele tiden bliver fristet af alt det øjet ser. Det kræver som sådan ikke de store evner at købe det der er udstillet smukt i butikkerne, højst en god portion kontanter. Men at skulle begynde at mærke efter hvordan det føles, om det virker rart, om det hjælper dig med det du har svært ved i livet, det er sku om noget, en mere mærkværdig måde at skulle handle ind på. Det er mere besværligt, det kræver konstant at du er lang mere kritisk omkring alt det du putter ind i dit hjem. Men tro mig, det vil om noget andet, være alt besværet værd. Dit hjem er det sted du lader op, er sammen med familie og venner. Det er rammen om hele dit liv, din eksistens her på jorden, så det betyder i aller højeste grad alt, hvordan du indretter dig der.

Tilbage til det at skabe balance i dit hjem. For når du begynder at kigge efter de feminine og maskuline egenskaber i dine ting, så handler det jo om balance. De feminine kvaliteter finder du i de mørke flader. Det er de små, lave og mønstrede/detaljerede ting. Bløde tekstiler og møbler med kurvede former. Har du mange små møbler eller mange små pyntegenstande, vil dette også bidrage med de feminine kvaliteter. De maskuline kvaliteter finder du så i alle lyse flader. Det er de store, høje og enkelte ting. Blanke og glatte flader og kantede møbler. Har du få store møbler eller få enkelte pyntegenstande, vil dette også bidrage med de maskuline kvaliteter. Start med de største flader, der automatisk vil vægte mest, lyse eller mørke farver, overflader og materialer og til sidst din egen fornemmelse. Aktive rum som fx køkken, kontor eller spisestue er alle rum hvor vi normalt er aktive, og kan derfor med fordel have overvægt af de maskuline kvaliteter. Derimod bør bla dagligstuen og specielt soveværelset, hvor du gerne vil kunne slappe af og finde ro, have overvægt af de feminine kvaliteter. Bemærk, at dine ting sjældent kun indeholder det ene eller det andet, fx rummer et stort, sort, minimalistisk spisebord begge kvaliteter. Men udtrykket vil som regel i dette tilfælde være overvejende maskulint hvis bordet ellers er meget stort og enkelt. Hvorimod et romantisk hvidmalet spisebord i gammel fransk landstil, selv om det måske er stort, overvejende vil have en mere feminin karakter.

Det er stadig muligt at være tro mod din stil, når du måske har behov for at tilføre enten flere feminine eller maskuline elementer til dit hjem. Rustikke møbler med patina, lerkrukker, et lækkert blødt tæppe eller et enkelt lammeskind i din lænestol kan gøre en kæmpe forskel i et ellers meget minimalistisk og hvidt hjem. Luft i din indretning, enkelte store og dominerende møbler eller at samle dine mange ting i nogle områder for at skabe frie flader andre steder kan give mere maskulin energi i et hjem med mange feminine kvaliteter. Stol på din egen fornemmelse og intuition, der er ikke som sådan noget rigtigt eller forkert resultat, i sidste ende vil det være din egen fornemmelse der fortæller dig om det føles godt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *