Hvordan har du det med tapeter ?

Jeg har siddet og kigget på tapeter. Det er absolut ingen hemlighed at jeg elsker tapeter. Er du en af dem der stadig drømmer om at gøre det, men ikke rigtig tør, så har jeg kun en ting at sige. Spring endelig ud i det, for der er intet der kan ændre et rum så markant som et smukt tapet. Eneste krav er, at du skal vælge et du kan elske hver eneste dag.

Er du ikke helt til det store spring med en hel væg eller flere, så findes der altså en masse andre muligheder. Du kan tapetsere en tynd træplade og hænge den på væggen. Putte tapet i dine skuffer, på bagbeklædningen inde i dit skab eller klistre det på papæsker, kommoder eller skabslåger. Da det er papir du putter på, kan det godt betale sig, hvis det skal kunne tåle vandstænk eller stor slitage at lakere det til sidst. Jeg har tapetseret en lang træplade og monteret den mellem under og overskabe i vores baggang. Den har fået tre gange mat lack inden den er hængt op, og den er tørret af med en fugtig klud mange gange uden problemer. Du skal bare sørge for at den lack du bruger kan anvendes på tapetet.

Det siges, at man til små flader kun bør vælge småmønstret eller rolige motiver. Jeg syntes det er et spørgsmål om smag. Jeg kan personligt meget bedre lide de blomstrede tapeter med store motiver end det småblomstrede. Men er motivet så stor som feks på fototapeter, forsvinder effekten måske en del på en mindre flade.

imageJeg elsker den der strukturerede og matte effekt som en del tapeter har, det giver et helt andet liv til rummet i forhold til almindelig vægmaling, samtidig med at selve motivet selvfølgelig gør en stor forskel. Da vi for nogle år siden fik flyttet en dør ind til et værelse, skulle vi have maleren ud og reparere hullet i tapetet på væggen. Når han nu alligevel skulle sætte nyt tapet op på hele væggen, så kunne det jo lige så godt være noget jeg drømte om. Hvis du kender mig godt, så ved du sikkert også at jeg er ret glad for mørke farver i min bolig som kontrast til alt det lyse. Samtidig så elsker jeg hvide orkideer. Så hvis du nu kom ind i min forgang med det tapet jeg fik sat op, så tror jeg heller ikke du ville undre dig over, at det var mit valg. Det er nemlig det der er så skønt ved tapeter, de kan næsten imagefortælle en lille historie om den der bor i boligen. Specielt skønt syntes jeg det er, hvis du får historien allerede i det øjeblik du træder ind af døren.

Hvis du har lyst til at springe ud i projektet, så kan du flere steder bestille gratis tapetprøver på nettet. Du kan også prøve at spørge hos din lokale farvehandler, eller kontakte det firma der sælger de tapeter du har kigget på. Det er altså muligt at få sent prøver med posten, også selv om firmaet ikke nødvendigvis reklamerer med gratis tapetprøver. Udenlandske firmaer har ofte et større udvalg, sikkert fordi vi i Danmark måske er lidt konservative i forhold til vores ofte hvide vægge. Hvis det bare skal postes i en flad kuvert behøver fragten ikke være voldsom dyr. Der er altså en kæmpe forskel på kvaliteten, både tykkelsen på papiret der kan være ret afgørende for hvor nemt det er at sætte op. Farverne og spillet i tapetet, samt nogle af de virkelig lækre tapeter, hvor bare måden mønstret et trykt på er helt unikt. Jeg mener helt klart, at den lille smule fragt du måske risikerer at skulle betale for dine prøver er godt givet ud, i forhold til at stå med en eller flere ruller i hånden der ikke lever op til dine forventninger. Med en tapetprøve i hånden, kan du altid undersøge, om bestilling hos dine lokale butikker er muligt først.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *