Det regner og blæser, dagstemperaturen er så småt ved at snige sig ned på de 10 grader. I min verden, det der for alvor skiller sommer fra efteråret. Det er der jeg finder uldundertøjet frem til junior, for at undgå for mange snotnæser. Der hvor græsset og ukrudt i haven så småt standser med at gro. De første træer begynder at smide bladene, mens blomster og grønne planter trækker alt kraft og saft tilbage til rødderne, for at gå i hvile til næste forår.

imageI weekenden rendte vi rundt i haven, i det skønneste solskindsvejr. Drak kaffe på terrassen, og svedte helt efter en lille gravetur i haven. Det føles alligevel lidt som om sommeren aldrig helt for alvor kom i gang. De skønne lune sommeraftner, med stearinlys på terrassen, dem syntes jeg ikke jeg har haft nok af i år. Men når jeg nu har manglet de der sommeraftner på terrassen, fordi det regner og blæser.  Så har jeg også måtte stille min længsel på anden vis. Selv om det aldrig bliver det samme, som at sidde udenfor i den friske luft.

Det jeg elsker allermest ved disse sommeraftner på terrassen, bortset fra varmen, den friske luft og naturen omkring mig. Det er mørket. Mørket der sænker sig som den blødeste dyne af ro omkring mig. Mørket der lyses op, af stearinlysets skær, og sender smukke dansende skygger frem og tilbage.

imageHos mange er lyset enten tændt eller slukket, men der findes et hav af muligheder, hvis du ønsker at variere lyset i din bolig. Lyddæmpere er geniale, du behøver ikke flere forskellige lamper for at ændre på stemningen i din bolig ved hjælp af lyset. Der findes desuden mange forskellige lyskilder med en mere dæmpet belysning. Jeg elsker den der dæmpede belysning om aftenen, evt suppleret med stearinlys. Samtidig øger du helt naturligt kroppens produktion af søvnhormonet melatonin, der gør os døsige og trækker os ind i søvnen, og som hjernen kun kan producere når det er mørkt. Det er altså en genial måde at forberede os på en god nats søvn. Hvis vi samtidig sikrer os en god mængde stærkt sollys om morgenen og i løbet af formiddagen, det stoppet øjeblikkelig produktionen af melatonin og nulstiller vores indre ur.

Glem så vidt muligt alt om tv, iPad, mobilen eller pc’en lige inden du skal i seng. Ligesom nogle LED-lys og sparepærer, så mener forskere, at en stor del apparater udsender såkaldt blåt lys, der minder om vores morgenlys, og derfor naturligt nulstiller vores indre ur. Hvorimod det naturlige aftenlys har et rødligt og svindende lys, der forbereder os til søvn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *