Når vi vælger farver til vores hjem, handler det ofte, ikke bare om selve farven. Selv om du har en eller flere farver du elsker, og har lyst til at tilføre i dit hjem. Så er der altså flere  faktorer du bør have med i dine overvejelser.

  • Hver enkelt farve rummer en bestemt egenskab. Specielt forskellen på rolige, dæmpede farver og stærke og dynamiske farver er værd at se på. Ønsker du en rolig stemning, altså steder hvor du skal slappe af, som fx soveværelset, bør du ikke vælge farver der har modsat effekt på dit nervesystem. Dem kan du til gengæld bruge i rum hvor du ikke skal opholde dig så længe eller i rum som kontoret, køkken og spiseafdeling, hvor energien gerne må være mere dynamisk.
  • Vi har alle forskellige forhold til forskellige farver, selv om du har set et vidunderlig stylet rum med en bestemt skøn farve, er det ikke sikkert den passer til dig. Når du skal vælge en bestemt farve til et rum, kan det være en rigtig god investering, at prøve med mindst tre forskellige toner af den samme farve, før du beslutter dig. Det giver i sidste ende et skønnere resultat, og det er billigere end du skal male hele rummet om igen.
  • Dine omgivelser, det naturlige lys der kommer ind i rummet, samt den kunstige belysning du har i rummet om aftenen vil alle være faktorer der påvirker den farve du vælger. Derfor er det igen en fordel at lave lidt forskellige farveprøver på væggen, det skal jo alligevel males over igen. Sørg for at se på farven på alle tider af dagen, i både dagslys og kunstig belysning.

imageKontraster er efter min mening det der vækker en farve til live og får den til at vibrere. Som de messingfarvede indslag mod min mørkegrønne væg, de træfarvede ting mod min mørkeblå væg, eller de rosafarvede blomster og håndcremen mod den blommefarvede væg. Lad dig inspirere af det du elsker. Farverne i en pude, et smukt mønstret tapet, farverne i naturen eller søg inspiration i magasiner.

Tag udgangspunkt i ting du allerede har med historie, i dit hjem. På den måde sikrer du dig, at rummet stadig passer til din personlighed. Det er langt skønnere end at gå ud og købe nyt. I min baggang har jeg brugt  mine over 15 imageår gamle messingknager, som jeg købte til min første rigtige lejlighed, efter flere år på et kollegieværelse, et års tid inden jeg afsluttede min uddannelse som sygeplejerske. Samt en grøn ræv jeg købte for omkring 7 år siden, i en tøjbutik der havde brugt den som lækker styling i butikken.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget farve rummet kan bære, så start med en enkelt væg, du kan altid male en mere. Ofte kan du fornemme hvor meget der skal til, når først du har malet den første væg.

Stol altid på din intuition, der fortæller dig mere end du måske lige tror. Hvis rummet alligevel ikke føles helt rigtigt, så har du måske ikke ramt helt rigtigt. Jeg er i hvert fald overhovedet ikke i tvivl, når jeg har ramt plet. For så er der ikke ikke den mindste smule tvivl i mine tanker. Samtidig er det ind imellem en god ide lige at lade forandringerne lande lidt, inden du fortsætter, eller laver det om igen. Hvis du har svært ved at fornemme, om det er rigtigt eller forkert, så giv lige dig selv lov til at vænne dig til det. Det er ganske naturligt, at du har behov for lidt tilvænning, hvis du ikke tidligere har været vant til at bruge ret mange farver i din indretning. Føles det stadig ikke helt rigtigt efter lidt tid, så overvej hvad der måske kunne ændres så resultatet bliver som ønsket. Svarene kommer ofte helt af sig selv, hvis du bare lige giver det lidt tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *